Album týždňa : Junior Boys - Big Black Coat

Album týždňa : Junior Boys - Big Black Coat

Zatiaľ čo pri predošlých štyroch albumoch Junior Boys nechali čakať svojich fanúšikov maximálne tri roky, tentokrát pauzu medzi albumami natiahli až na takmer päť rokov. Ako sa ale hovorí, na dobré si treba počkať a v prípade ich piatej štúdiovky sa to oplatilo. Dvojica Jeremy Greenspan a Matt Didemus uplynulých päť rokov života považuje za svoje najkreatívnejšie obdobie, po vydaní nahrávky It's All True z roku 2011 sa totiž vrhli na sólové projekty. Jeremy Greenspan sa okrem prác na novom štúdiovom albume Junior Boys venoval aj spolupráci s menami ako Dan Snaith aka Caribou a podpísal sa aj pod album Jessy Lanzy. Matt Didemus vydával vlastné skladby pod pseudonymom Diva.

Jeremy Greenspan, polovica dua Junior Boys, sa netají tým, že miluje nostalgiu. Práve nostalgia ho drží v jeho rodnom Hamiltone. A nostalgia sa nesie aj celým novým albumom Big Black Coat. Dvojica sa snažila ťažiť z toho najlepšieho, čo nám hudobná história ponúkla. Spomenúť musíme mená ako Yellow Magic Orchestra,  či Gill Scott-Heron. Nie som veľmi dobrý v tom, aby som dokázal znieť ako niekto iný. Poznám producentov, ktorí si niečo vypočujú, povedia si, že presne tak chcú znieť. Idú domov a o pár hodín to majú hotové. Ja to nedokážem. Vždy keď sa snažím znieť ako niekto iný, skončí to tak, že stále zniem ako ja. Napíklad skladba C'mon Baby je môj pokus znieť ako Dj Mustard. Dopadlo to tak, že to je až smiešne mimo," uviedol Jeremy Greenspan pre theatlantic.com.

Bočné projekty a spolupráce s inými hudobníkmi im okrem cenných skúseností dávajú aj slobodu. Ako tvrdia, vďaka bočákom si dokážu slušne zarobiť a to im dáva potrebnú slobodu, aby sa na albumoch Junior Boys nemuseli nijako obmedzovať. Na v poradí piatej štúdiovke si mohli dovoliť experimentovať so synth popom či r'n'b. Dôvod, prečo si na nové albumy Junior Boys musíme počkať dlhšie ako u iných hudobníkov, je však aj to, že dvojicu Greenspan a Didemus delia od seba tisícky kilometrov. Jeremy Greenspan totiž žije v Hamiltone, Matt Didemus zasa v Berlíne. Polovicu albumu som spravil sám. Ale tie veci, ktoré sme spravili spolu mám radšej, páčia sa mi Mattove nápady. Svojim spôsobom nám to takto funguje, aj keď spolu nepracujeme tak často, ako by som chcel," prezradil Jeremy Greenspan pre noisey.vice.com.

Zatiaľ čo na albume It's All True im boli najväčšou inšpiráciou ich vlastné životy, tentokrát dvojica Junior Boys stavila na konceptuálny album, ktorý zachytáva životy ľudí v Hamiltone, teda rodnom meste Jeremyho Greenspana. Je to mesto, kde sa kedysi 80 000 ľudí živilo prácou v oceliarňach, teraz ich má prácu 4000. Je to depresívne mesto plné opustených mužov, ktorí sa len tak túlajú po uliciach. Snažil som sa písať skladby ich očami. Vžil som sa do pocitov mužov, ktorí sa nedokážu vysporiadať s niektorými pocitmi a tak im zostáva len samota. Možno aj trochu nenávidia ženy, lebo tak sa s tým vysporiadavajú. Sú to muži, ktorým nezostalo nič," uviedol Jeremy Greenspan k novinke, ktorú tentokrát vydali pod hlavičkou vydavateľstva City Slang.

Hoci robia v podstate pop, radi zdôrazňujú, že patria medzi popových outsiderov, ako napríklad Artuhur Russell. S albumom, na ktorý sa dlho čakalo, no ktorý paradoxne dvojici zabral najmenej času, sa už nad žánrami vôbec nezamýšľajú. Po tom všetkom, čo už mám za sebou, si už také otázky nekladiem. Už sa nebojím toho, že sa so svojou hudbou nikde nezaradím", uviedol Jeremy Greenspan. Na albume číslo päť nechceli znieť preprodukovane, stavili na jednoduchosť a predovšetkým radosť z vlastnej hudby.  Komu by sa to nepáčilo, tak na to majú Junior Boys jasnú odpoveď: Spravil som tento album a je mi v podstate jedno, či sa niekomu bude alebo nebude páčiť," uviedol Greenspan pre theverge.com.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame